Cosmofarma 2018: evropski sajam farmacije u Bolonji

U aprilu 2018 u Bolonji se održao tradicionalni evropski sajam farmacije, Cosmofarma. Da stvari u našem sektoru idu na bolje pokazuje i činjenica da je ove godine priključen još jedan paviljon sa izlagačima tako da ih je bilo ukupno 4. U isto vreme i na istom mestu je po prvi put organizovan i Health Week, kako bi se povećale mogućnosti sklapanja novih biznisa.
U paviljonima se nalaze brojni štandovi velikih i malih kompanija i sale sa predavanjima. Velike kompanije se takoreći takmiče ko će imati lepši i veći štand, bolje dizajniran, dok male kompanije dolaze da se predstave i upoznaju nove klijente. Što se predavanja tiče, deficit je još uvek to što je većina na italijanskom jeziku. Neka predavanja su bila organizovana od strane kompanija, održan je simpozijum iz dermatologije, organizovan Start up village, mesto za nove biznise i inicijative, do
deljena nagrada za Inovaciju i Istraživanje.
Obzirom da živim u Bolonji, tradicionalno posećujem ovaj sajam, jer se na njemu vidi kuda ide farmacija i nove tendencije kompanija, novosti u apotekama. 
 Moj omiljeni paviljon je, pogađate, onaj u   kome je nutraceutika i kozmetika. Ove   godine, osim nekog novog štanda,   nisam  primetila veće novine, dok je broj   posetilaca bio znatno veći. Sajam je   otvoren tri dana (petak, subota, nedelja) i  sva tri dana je bio jako posećen, što   ranijih godina nije baš bio slučaj. Recimo   petak prepodne bi uvek bio malo   praznjikav, a sada je od ranog jutra bila   poprilična gužva.
Pošla sam ka Metagenics standu da   pozdravim kolege. Kako su bili na dnu   paviljona, probijajući se kroz gužvu sam   odmah primetila ekspanziju štandova   zdrave vegan, organske hrane, koja se uglavnom odnosi na upakovane hlebove, širok dijapazon galeta od pir
inča, kukuruza i ostalih žitarica. Videla sam da su se neke kompanije znatno proširile, povećale štandove, kako bi pokazale da im se biznis širi, imaju da ulože više i pokažu da su postali značajni na tržištu. Na sve strane su bili i štandovi sa krevetima za masažu, stolice za šminkanje, na kojima su dobrovoljci eksperimentisali nove proizvode kozmetičkih kompanija.
U delovima štandova za sklapanje poslova bi se videlo da stvari ponovo dobro idu, da od čuvene krize nema više ni glasa i da je tržište suplemenata u naglom porastu.
Kada sam došla do štanda Metagenics-a sam se prijatno iznenadila da je ove godine prostor štanda duplo povećan, belog, vrlo ‘farmaceutskog’ izgleda, sa čak 16 osoba koje su radile za potrebe klijenata i sklapanja novih poslova. Na svakom desku neizbežna belgijska čokolada kako bi podsetili saradnike da je evropsko sedište kompanije u Belgiji i da kao i čokolada proizvodi svima (i u Srbiju) stižu baš odande. Izgled štanda je na mene ostavio veliki utisak, jer se dobro sećam kako je sve počelo ovde u Italiji za Metagenics.
Setila sam se prve Cosmofarme i malog boksa sa samo dva stola koji je tada, pre 7 godina, bio štand na kome sam radila.
Bili smo nepoznati na Italijanskom
tržištu, ali prodorni, hteli smo da svi   znaju  da donosimo nešto novo,   kvalitetno na tržište, da smo rešeni da tu   i ostanemo i da sve zarazimo našim   entuzijazamom. Zaustavljali smo   prolaznike, pričali sa svima koji bi nam   dali priliku. Sećam se kojiko bih bila   umorna posle ta tri dana, kako ne bih   imala glas čitave sledeće sedmice, ali i   zadovoljstva i zabave koju pruža jedno   ovakvo iskustvo.
 Zadrzala sam se neko vreme u «bazi»,   srela stare poznanike, popričala sa   svima, a onda sam čula prolaznike koji   su pričali na srpskom. Mađu njima je bilo   i poznanika, nekih koji su prisustvovali   mojim predavanjima u Beogradu, pa su me, na moje ogromno oduševljenje, prepoznali…ćaskali smo o Metarelaxu, Curcudynu, ali i o najboljem sladoledu u gradu, mestima za izlaske. Pred rastanak smo, naravno, napravili po neki selfi, da zabeležimo prijatne susrete.
Uvek mi je to nešto posebno kada sretnem naše kolege na Cosmofarmi. Budem ponosna da se pohvalim svima u Metagenics-u kako su srpski farmaceuti napredni i informisani. Dok pričamo o nauci uvek potvrdim (kao i na predavanjima) razliku između našeg i italijanskog farmaceuta, gde naši definitivno pobeđuju u znanju i informisanosti, nemojte sumnjati, tako je!Pred kraj dana sam prošla još jedan krug, pogledala druge, meni manje interesantne paviljone sa tehničkim dostignućima za apoteke, novim dizajnom znakova, robotima, itd i krenula ka izlazu. Htela sam da stignem da još malo uživam u prvim, mogu slobodno reći letnjim danima u Bolonji koja je zbog sajma bila puna turista, vrvila od života i događanja.Nadam se da se vidimo sledeće godine!